Revisió del windows Vista

Enviat per Marc Cabarrocas | Enviat a | Enviat a 4/22/2008

Ja fa un mes i una setmana que aquest blog esta obert, i per tant fa un mes, una setmana i un parell de dies que al meu ordinador hi va apareixer un windows vista. He estat utilitzant la versio Ultimate (useasé, el paquet de luxe, amb tots els extres haguts i per haber) de 64 bit i realment no se ni perquè ho han inventat...

Fa dues setmanes va apareixer el Service Pack 1, suposadament instala tots els "parches" de seguretat fins al moment i canvia algunes opcions i configuracions per polir el funcionament del sistema. A mi realment no se m'habia penjat mai en les 3 setmanes anteriors i des que tinc el SP1 se m'ha penjat 2 cops ja... res de pantalles blaves, peró l'ordinador totalment inutilitzat (reset, ets el meu amic). A part d'aixó, que son errors concrets no extrapolables a tots els PCs i totes les versions de windows, em posaré a comentar què té de nou el sistema operatiu de microsoft.


  1. Gràfics: Han canviat la forma de les finestres, i si tens una verso premium o ultimate a més a més les pots fer mig transparents, com si fos vidre

  2. Seguretat: S'ha afegit el UAC (no tinc ganes de vuscar el que volen dir les inicials) que, tot i que tinguis permisos d'administrador, et salta quan algun programa vol fer alguna cosa sospitosa (instalar algo a windows, archivos de programa, entrar a herramientas del sistema...)

  3. Rendiment: El windows ocupa molta ram, pero la gestiona millor que XP. Pot tenir molta ram ocupada peró és pq sino estaria buida i sense fer servir, d'aquesta manera un programa que ja s'ha carregat amb anterioritat serà més ràpid d'engegar al estar en memòria. També s'ha afegit un desfragmentador de disc continu, que desfragmenta a cada moment per tal d'optimitzar l'espai a disc.


Per a un usuari normal aquestes son les 3 diferències bàsiques, peró després de veure què donen mirem on emprenyen:

  1. Els gràfics necessiten una targeta gràfica "decent" per una simple vista en 3D i unes transparències, cosa totalment fora de lloc si comparem la interficie de Vista amb una que es pot posar a qualsevol linux, compiz fusion (comparativa entre un i l'altre), que amb una targeta grafica de fa 8 anys funciona bé.

  2. Per a una empresa la seguretat de l'UAC i els missatges d'avis a l'hora d'executar certes coses segurament és molt útil (sistema mig copiat de sistemes *NIX) peró per a l'usuari mig (el 90% del mercat de microsoft) l'UAC només fa que molestar, demanant permís cada dos per tres per coses tant simples com voler canviar una IP (a casa teva aixo no és cap problema de seguretat ni de permisos... no fotem) o a l'hora de posar un pendrive per primera vegada (repeteixo, a casa teva aixó no és cap perill, a no ser que no tinguis antivirus, peró l'UAC aixó tampoc t'ho soluciona)

  3. L'ús de la Ram és algo que s'ha criticat molt peró al cap i a la fi, si no tira de disc dur per fer la seva feina, com si sempre vol estar al 100%, son maneres de gestionar la RAM (tant buida com es pugui o tant plena com es pugui) i si no molesten a altres components poden ser igual de vàlids. El que sí que és molest fins a la mèdul·la* és l'ús del disc permanentment, per indexar arxius o per desfragmentar. Opcions totes dues, que t'aconsellen desactivar en tots els manuals de "10 trucos para acelerar Vista" ja que és preferible recordar de fer un defrag cada 2 o 3 setmanes que no pas que el faci permanentment molestant i fent que el rendiment de l'ordinador sigui realment llastimos.


Cas a part és la puntuació que Windows dona al teu PC. Molta gent es queixa que ha comprat un pepino de collons i només li dona un 5'9. Aixó els de Microsoft no ho expliquen peró la puntuació és sobre 6, aixi que si tens un 5'9 no et queixis, que ja puntua bé.

Un cas a part son els drivers, hi ha empreses que han abandonat els seus productes i no volen actualitzar drivers per a Windows Vista (creative, varies webcams, capturadores de TV...)

Conclusió:

Per fer el mateix que amb Windows XP... no fa falta que us trenqueu el cap, continueu amb Windows XP. Si funciona no ho toquis.

*(si, ho sé, és una paraula plana, pero a casa meva i a casa de molts la pronunciem així...)

Parides (0)

Publica un comentari a l'entrada