Com més serem més riurem

Enviat per Marc Cabarrocas | Enviat a , , , | Enviat a 7/14/2008

No, aquest no és una entrada sobre jocs, festes o similars... És una entrada sobra la Linkat (distribució Linux del Departament d'¿Educació? de Catalunya). I què hi té a veure la Linkat amb el títol? llegiu, perquè no té cap ni peus el que us penso dir...

Avui hem començat els cursets de formació a l'empresa (passo de pseudònims i martingales, que parlo tant poc de feina que ja no recordo com en dic de les coses) i la nostra tasca principal és aprendre a fer funcionar aquest Sistema Operatiu. En un principi la tasca sembla senzilla:

  • Posar un DVD i arrancar
  • Seleccionar com farem les particions del disc dur
  • Seleccionar tipus d'instalació (servidor, client o equip autònom)
  • Configurar xarxa, pantalla i usuari
  • Esperar 40min i arrancar amb el nou sistema
Doncs aquí ja apareixen problemes... Les particions, per defecte, no les munta a partir de /dev/hdaX sinó a partir de /dev/disk/by-id/ata-*número de serie del disc*partX. Els que estigueu una mica enterats comprendreu que aixó és una burrada ja que aquest sistema es mantindrà lligat per els segles dels segles (amen) a aquest disc dur. Si mai casca no pots restaurar una copia de sistema en un altre disc perquè, evidentment, el número de serie serà diferent.

Peró aixó no és tot... Si, per temes d'instalació, el DHCP t'ès útil has de passar d'ell ja que si deixes la xarxa configurada en DHCP no hi ha forma humana de poder, més tard, configurar una IP fixa.

Un altre, problema, en cas que instalis un servidor (diguem-li A), és que encara que l'instalis per xarxa (en comptes de DVD utilitzar un altre servidor (digem'li B) que et donarà les dades) la instalació et demanarà el DVD per fer-ne una còpia a disc (per poder instalar més tard a partir d'aquest servidor (A)), quan se la podria copiar del mateix lloc d'on esta traient totes les dades (el servidor B). Però el més lamentable no és que demani el DVD, el pitjor és que si té una fallada de lectura a la segona hauràs de muntar el lector a ma, ja que no és capaç, l'instalador, de fer-ho solet.

Aixó si, el millor és veure un kernel panic mentre instales el sistema... algo totalment impressionant.

I el títol? us preguntareu alguns. Doncs molt simple, a partir d'aquest setembre totes les màquines provinents d'educació vindran amb Linkat (una altra cosa és que la falta de pressupost faci que arribin poques màquines, però aixó ja és una altra cosa), cosa que vol dir que "ara que serem més, ja veureu lo que riurem quan tot comenci a petar".


Aquesta és la primera part, encara queden 4 dies de formació de Linkat, aniré avisant del que ens trobem pel camí, que tinc la sensació que no seran pedres sinó directamentmuralles xines infranquejables (tret de reinstalació... al més pur estil winblows)

Parides (0)

Publica un comentari a l'entrada