Software Lliure a les universitats

Enviat per Marc Cabarrocas | Enviat a , , , | Enviat a 3/02/2010

Per fi alguna cosa es fa amb dos dits de seny. D'acord que cadascú és lliure de fer servir les eines que més li agradin o més útils trobi. Però el que no pot ser, i a aquestes alçades ja començava a fotre tuf a ranci, és que a l'educació pública d'aquest pais es pagui a una empresa privada per un software que, a l'hora d'aprendre, no dona cap aventatge sobre software gratuit i lliure.

Per sort en moltes comunitats del nostre pais fa anys que es van posar les piles i tenen distribucions linux ben fetes i ben preparades perquè tothom pugui fer el bàsic en un PC sense problemes, amb un cost d'implantació molt inferior i sense crear necessitats en els alumnes (que per culpa d'aquestes coses el pare acaba obligat a comprar un PC amb windows i MS Office, ningú l'ha informat de les llicencies... i acaba pagant 250€ innecessàriament). Per desgràcia en aquesta, la nostra comunitat, tenim una merda de projecte que a hores d'ara no se si serveix d'alguna cosa i fa 5 anys que està "cuinant-se", creant un projecte segurament més car que si no l'haguessin fet, ja que tardar tant fa que es dupliquin els gastos de forma totalment absurda.

Però aquest no és el tema. El tema és que la universitat, lloc on encara és més sangrant que s'utilitzi software propietari (continuo negant-me a dir-ne privatiu, perquè els cotxes serien privatius, el minipimer seria privatiu... Un ordinador que no funcioni SI és privatiu, et priva de fer-lo servir xD), on tenim les ments pensants d'aquest pais, encara mantenim el monopoli de microsoft, quan podriem tenir un sistema de qualitat, creat totalment a mida i de forma gratuita (els sona d'algo la I+D a aquesta gent?).

Per sort i segons aquesta noticia la cosa està canviant i es generalitzarà la promoció de software lliure a les universitats españoles. Tampoc espero que a les aules de les facultats d'arquitectura o enginyeries "d'estructures" s'eliminin les eines habituals, l'autocad, per exemple, és l'standard "de facto" en aquest mon i no es pot negar. Però com a mínim, amb aquesta iniciativa s'obren portes que fins ara estaven tancades.

Parides (2)

 1. Crec que t'equivoques en una cosa. En diem software privatiu perquè ens priva de les quatre llibertats que ens ofereixes el sofware lliure. Aquí les tens descrites:

  http://lultimcombat.blogspot.com/2010/02/avui-magradaria-parlar-del-programari.html

  Són extretes del Projecte GNU.

  Salut!

 2. No estic en contra del concepte, el que no m'acaba d'agradar és l'ús massa generalitzat de "la paraula" que per mi (opinió personal, no espero ser un gurú informàtic ni un lingüista expert) es mira des de la perspectiva equivocada (des del punt de vista del desenvolupador, no de l'usuari)

  Des del punt de vista de l'usuari quan alguna cosa és privativa és perquè et priva de fer el que HA DE FER:
  Una fulla de càlcul (repeteixo que des del meu punt de vista) és privativa quan no et permet crear fulles de càlcul, quan un sistema operatiu no et permet utilitzar el teu PC o quan una pel·lícula no la pots veure perquè no ho fas en un PC en concret.

  Per mi una aplicació/contingut que es pot etiquetar realment de privatiu és això, el que l'usuari pateix. No el que "pateix" el desenvolupador.

Publica un comentari a l'entrada