"Doble ciego" o com intentar no caure en un parany

Enviat per Marc Cabarrocas | Enviat a , , , | Enviat a 4/18/2010

Se n'ha parlat, i molt, de la polsera del moment. No és la pulsera groga contra el càncer, no és la polsera Pandora amb "avalorios" intercanviables...

És la Power Balance.

No m'estendré gaire perquè és un tema que porta a conflictes, discussions i mals rollos però en definitiva posaré els 4 punts importants:

  1. Dir que la porten alguns famosos no és cap excusa, hi ha més famosos que no la porten així que l'estadística va moooolt en contra de la polsera
  2. Sempre que algú te la vol "vendre" et fa primer les proves d'estiraments sense i després amb la polsera. Proveu-ho sempre sense la polsera, veureu que la segona vegada també ho fareu millor. Els estirament s'han fet sempre abans de fer esport, se'n diu "escalfament". I sempre s'ha fet sense polsera i ha funcionat
  3. Un holograma és NOMÉS un tros de plàstic/metall al que se li ha donat forma amb laser de tal manera que reflexa la llum de forma "interessant". Un holograma no té capacitat d'emmagatzemar res més que no sigui una imatge visible. Menys encara una "freqüència", cosa que no és emmagatzemable perquè "freqüència" és una magnitud, com podria ser la velocitat o el temps i, com suposo que ja sabeu, la velocitat es pot mesurar, pero no s'emmagatzema.
  4. Ni els propis distribuïdors saben de què serveix. Lo únic que saben dir és que fins que no la provis no ho entendràs (i t'acaben portant als punts 1 i 2 perquè et confonguis). Imagineu-vos que els venedors de cotxes només diguessin "compreu-lo, després ja veureu lo be que va", compraríeu el cotxe? Jo diria que no.
  5. Quan es demanen proves NO PAGADES als distribuïdors sempre diuen que "esperen" a no se quin estudi d'Amèrica, a uns informes d'uns investigadors... Però ni tenen res ni saben ni de quin estudi d'Amèrica es tracte ni quins investigadors ho estan investigant.
Amb aquests punts queden en evidència totes les mentides que diuen els distribuïdors i creadors d'aquest tipus de polseres. Tot i així hi ha molta gent que continua creient amb aquesta farsa, per simple desconeixement del tema o per una fe cega. El cas és que la majoria diuen que la ciència no ho sap tot i que pot ser que això funcioni d'una forma no comprovable científicament. D'acord... Però si els resultats son purament científics (millora de l'equilibri? Tenim uns ossos plens de líquid a l'oïda interna per mantenir l'equilibri, o s'afecta a aquests ossos o als nervis que envien els impulsos al cervell... en qualsevol cas serà físic o químic, branques que conformen part de la ciència. Millora la força? Tot el funcionament dels músculs... etc.) ja els interessa més que la ciència ho avali. Doncs ho sento molt però el primer pas de la ciència és la comprovació d'una teoria i la comprovació EN VIU i sense influencia alguna diu que això no funciona.

I per això deixo l'últim punt d'un article escrit al "diari" Público.es on comenten que EN VIU, ni un distribuïdor de la polsera no va ser capaç de saber qui la portava, ja que els beneficis reals d'aquesta no es veien per enlloc:

Un ‘doble ciego’ descubre el fraude

Los ejercicios que se sugieren para verificar el funcionamiento de las pulseras tienen en cuenta que la persona que realiza la prueba es consciente en todo momento de cuándo se pone la pulsera y, por lo tanto, de cuándo podría esperar un cambio. Una mejor comprobación puede llevarse a cabo si el sujeto bajo estudio no tiene conocimiento de cuándo está llevando la pulsera real y cuándo una imitación. Mejor aún es que tampoco el evaluador lo sepa. Es lo que se conoce como doble ciego.

Justamente este tipo de experimento fue el que realizó Richard Saunders, antiguo presidente de la asociación Australian Skeptics, en el programa de televisión ‘Today, Tonight’ junto a Tom O’Dowd, distribuidor de Power Balance en Australia. Seis voluntarios llevaban tarjetas en sus bolsillos, pero solamente uno de ellos, elegido al azar y sin que tuviera conocimiento de ello, tenía una con el holograma. O’Dowd intentó entonces, practicando las pruebas habituales, averiguar quién tenía la verdadera tarjeta. Como era de esperar, no fue capaz de hacerlo. Otras personas han replicado estos experimentos con idénticos resultados.


----------------
Escoltant: Lordi - Forsaken Fashion Dolls

Parides (1)

  1. Clar, concís i senzill. Bravo!
    Si fos un holograma com els d'star wars m'ho pensava XD en aquest cas seria per estètica. Qui vol tenir l'equilibri millorat? Què passa després amb les tajes? XDDDDDDDDDDD Jajajajajajajaja

Publica un comentari a l'entrada